Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Díjugratás

2015.10.24

Megtanulni ugratni-Képes vagyok rá???

Alapvetően minden lovasra érvényes, hogy meg tud tanulni ugratni. Mihelyt kiegyensúlyozottan és elengedetten tud ülni a lovon, elkezdheti a tanulást. A díjugrató számára a kiegyensúlyozott ülés egyike a legfontosabb feltételeknek. Az egyensúly hiánya (a szárba kapaszkodás) ugyanis negatívan befolyásolja a lovas független ráhatását a lóra. Stabil ülés nélkül egy akadályt sem lehet átugratni. Biztosan ülni a lovon, akkor is, amikor a ló megijed, vagy oldalra ugrik, alapvető követelmény. A legjobb, ha a jövendőbeli díjugrató kezdetben egy képzett lovaglótanártól, iskolázott kiképzőlovon vesz tanórákat. Az első lépés a díjugratás irányába a díjlovaglás alapjainak elsajátításán át vezet. A kezdő lovas az ún. segítségek által tanulja meg, hogyan kell a lóval, mint társsal bánni. A lónak meg kell értenie, mit akar a lovasa, csak ezután lehet a díjugratást elkezdeni. A lovasnak gond nélkül kell uralnia az átmeneteket a gyorsabb és lassabb jármódba, és azok ritmusát az egy jármódon belüli egyenletes lábsorrendet érzékelni. Fel kell becsülni lovának vágtaugrásait az ugrás előtt, és annak térnyerését (hosszát) szükség esetén módosítania kell. Egyszerűbb ezeket az alapokat kezdettől helyesen megtanulni, úgy, hogy azok egészen maguktól értetődővé váljanak, amikor a lovasnak ugratáskor alkalmaznia kell a tanultakat.A megfelelő ló:

Elsőként nézzük a lovat. Melyik ló alkalmas a feladatra? Nem mindegyik négylábú társ alkalmas partnerként az ugratáshoz. A lovasoknak, akik meg akarnak tanulni ugratni terepen vagy a díjugrató pályán, kezdetben partnerükre, a lóra kell, hogy bízzák magukat. Egy jól kiképzett, tapasztalt oktatóló egy tapasztalt lovaglótanár mellett, aki tanítványának fáradozásait, előremenetelét támogatja, a legfontosabb feltétele a lovas kiképzésének. Ahhoz, hogy a lovas az új feladatokhoz hozzászokjon, lovának tudnia kell a kis akadályokat biztonsággal és csaknem önállóan leküzdeni. Ez azt jelenti, hogy neki a helyes elugrás helyét az akadály előtt magának kell megtalálnia, mindig nyugodtnak kell maradnia, és emberpartnerének esetleges kezdetleges hibáit jóindulatúan meg kell bocsátania. Teljesen másodrangú, milyen színű, nemű, bélyegzésű az ön oktatólova! Mindenekelőtt megbízható partnernek kell lennie. Aki az ugrósportban helyt akar állni, feltételeket szab, amelyek az állat jellemére, teljesítőkészségére, teljesítőképességére talán a már elért siker előtt vonatkoznak. Természetesen a testi feltételekre is figyelemmel kell lenni. Egy ugróló szükséges tulajdonságai:

-

gyors reakciókészség

bátorság és szív,de érzékenység is

erő

kitartás

fordulékonyság

koordináció

óvatosság ugrás közben

abszolút egészséges lábak, azaz egy egészséges csontváz

jó idegzet együttműködési készség

A lovas ülése az alapja a lovas befolyásának. A lovaglásban három ülésmódot különböztetünk meg:

1.az idomító, vagy alapülésmódot,

2.a könnyített ülésmódot,

3.és a versenyülésmódot (galoppülés) A könnyített ülésmód elsősorban az ugratásnál jut szerephez, de használják még tereplovaglásnál, és fiatal lovak idomításánál is. Ezen belül a könnyítés foka szerint megkülönböztetjük a fiatal ló belovaglásánál alkalmazott könnyűülést, a könnyítőülést, ugróülést, és a terepen gyakorolt ülést. A könnyítet ülésmód, mint minden ülésmód, az idomítóülésből fejlődött ki. A könnyített ülés esetén a válltól a térden át a sarokig egy súlyvonalat húzhatunk. A súlypontáthelyezés a könnyített ülésmód esetén a csípő megemelésével történik. Az ugrólovas az akadályokat alapvetően könnyített ülésben (ugróülés) küzdi le. Ez azért történik, hogy a ló hátát optimális mértékben tehermentesítsük, és a ló hátának az ugrás közbeni szükséges mozgásszabadságot lehetővé tegyük. Ezen túlmenően a lovas a lovas az ugró ülésmódban rugalmasabb, mint idomítóülésben, amelynél a lovas a nyeregben a lehető legmélyebben ül. A lovas súlyvonala idomítóülésben a fültől a vállon, csípőn át a sarokig fut. Minden ülésmód alap ülésmódja az idomítóülés, ami a kezdő lovas számára különösen fontos.